- 95 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 55 gram miękkiego masła
- 50gram cukru
- 3/8 szklanki mleka
- 1 duże białko
- 1/2 szklanki + 70 gram cukru
- 140 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 gram miękkiego masła
- 1 duże jajko,
- 1/2 szklanki mleka
Ciasto czekoladowe:
- 95 gram mąki pszennej
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 3/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 gram miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko, lekko ubite
- 1/4 szklanki mleka
Masa maślana:
- 120 gram miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Polewa czekoladowa:
- 150gram czekolady gorzkiej
- 50gram masła
Ciasto białe:
Suche składniki mieszamy razem. Masło ucieramu razem z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo składniki suche i mleko cały czas ucierając. Osobno ubijamy białko na sztywną pianę i dodajemyć delikatnie do całości. Gotową masę przelewamy do tortownicy(średnica 20 cm) lub małej blaszki . Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.
Ciasto karmelowe:
W garnku robimy karmel z 1/2 szklanki cukrul. Do gotowego karmelu wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i czekamy aż nie będzie grudek. Gotowy syrop karmelowy odstawiamy do wystygnięcia. Suche składniki łączymy w misce. Masło ucieramy w osobnej misce z cukrem, powoli wlewamy syrop karmelowy (należy uważać, aby masa się nie zważyła). Dodajemy jajko i ubijamy kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie dodajemy na przemian składniki suche i mleko. Ciasto pieczemy w 180 stopniach 35 minut.
Ciasto czekoladowe:
Suche składniki łączymy. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Mleko łączymy z jajkiem i stopniowo dodajemy do ubitego kremu maślanego na przemian z mąką. Gotowe ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Masa Maślana:
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, do utartej masy stopniowo dodajemy kwaśną śmietanę (ważne aby składniki miały temperaturę pokojową, inaczej masa się zważy )
Polewa Czekoladowa:
Czekoladę z masłem rozpuśzczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy, aby polewa lekko ostygła.
Przełożenie ciasta:
ciasto czekoladowe-masa-ciasto karmelowe-masa-ciasto białe-masa-polewa czekoladowa
źródło: tu