A little night circus cake

Ciasto białe:
  •  95 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 55 gram miękkiego masła
  •  50gram cukru
  • 3/8 szklanki mleka
  • 1 duże białko
Karmelowe ciasto:
  •  1/2 szklanki + 70 gram cukru
  • 140 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 70 gram miękkiego masła
  • 1 duże jajko,
  • 1/2 szklanki mleka

Ciasto czekoladowe:

  •  95 gram mąki pszennej
  •  1/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  •  3/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 gram miękkiego masła
  •  1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 1/4 szklanki mleka

Masa  maślana:

  •  120 gram miękkiego masła
  •  1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Polewa czekoladowa:

  •  150gram czekolady gorzkiej
  • 50gram masła

 

Ciasto białe:

Suche składniki mieszamy razem. Masło ucieramu razem z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo składniki suche i mleko cały czas ucierając. Osobno ubijamy białko na sztywną pianę i dodajemyć delikatnie do całości. Gotową masę przelewamy do tortownicy(średnica 20 cm) lub małej blaszki . Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.

Ciasto karmelowe:

W garnku robimy karmel z 1/2 szklanki cukrul. Do gotowego karmelu wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i czekamy aż nie będzie grudek. Gotowy syrop karmelowy odstawiamy do wystygnięcia. Suche składniki łączymy w misce. Masło ucieramy w osobnej misce z cukrem, powoli wlewamy syrop karmelowy (należy uważać, aby masa się nie zważyła). Dodajemy jajko i ubijamy kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie dodajemy na przemian składniki suche i mleko. Ciasto pieczemy w 180 stopniach 35 minut.

Ciasto czekoladowe:

 Suche składniki łączymy. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Mleko łączymy z jajkiem i stopniowo dodajemy do ubitego kremu maślanego na przemian z mąką. Gotowe ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Masa Maślana:

 Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, do utartej masy stopniowo dodajemy kwaśną śmietanę (ważne aby składniki miały temperaturę pokojową, inaczej masa się zważy )

Polewa Czekoladowa:

Czekoladę z masłem rozpuśzczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy, aby polewa lekko ostygła.

Przełożenie ciasta:

ciasto czekoladowe-masa-ciasto karmelowe-masa-ciasto białe-masa-polewa czekoladowa

źródło: tu