Amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym

 

  • 150 g masła
  • jajko
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanej czekolady deserowej

Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i masło orzechowe, mieszamy.

Do masy dojadamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i  czekoladę. Miksujemy do połączenia składników.

Z ciasta formujemy kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy 12-14 minut w 190 stopniach.

Jeszcze ciepłe ciasta uderzamy na środku delikatnie łyżką . Dzięki temu ciasteczka delikatnie popękają.