Amerykańskie Cookies

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 130 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 tabliczka czekolady- pokrojona w drobną kostkę
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych

Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko rumienimy. Do ciepłego masła dodajemy olej o oba cukry, miksujemy przez kilka minut, aż cukier się rozpuści. Dadajemy jajko, żółtko, sól i ekstrakt waniliowy, miksujemy. Dodajemy mąki wymieszane z sodą oczyszczoną, krótko miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzeszki-mieszamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka zostawiamy do wystudzenia na blaszce.

 

 

inspiracja