- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 130 g masła
- 2 łyżki oleju
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki cukru białego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 tabliczka czekolady- pokrojona w drobną kostkę
- garść posiekanych orzeszków ziemnych
Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko rumienimy. Do ciepłego masła dodajemy olej o oba cukry, miksujemy przez kilka minut, aż cukier się rozpuści. Dadajemy jajko, żółtko, sól i ekstrakt waniliowy, miksujemy. Dodajemy mąki wymieszane z sodą oczyszczoną, krótko miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzeszki-mieszamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka zostawiamy do wystudzenia na blaszce.