Babeczki czekoladowe z kremem chałwowym

Te babeczki to idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z pysznym kremem chałwowym. Jest to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają. Idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Chociaż jedzone w samotności z kubkiem ulubionej kawy też smakują wybornie 🙂

Babeczki:

  • 220 gram miękkiego masła
  • 150 gram drobnego cukru
  • 210 gram mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 70 g drobno posiekanej czekolady deserowej

Krem:

  • 200 g chałwy
  • 60 g miękkiego masła
  • 5 łyżeczek cappucino w proszku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g mascarpone

Do deoracji:

  • 24 kuleczki czekoladowe ( jak ferrero rocher)

Babeczki:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka- po dodaniu każdego jajka ucieramy masę, aż składniki dobrze się połączą.

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do masy maślanej. Wszystko miksujemy krótko- do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.

Formę do muffinków wykładamy papilotkami. Każdą papilotkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do “suchego patyczka”.

Krem:

Chałwę ucieramy z masłem , cukrem i proszkiem kawowym na gładką masę. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodajemy mascarpone. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Wykończenie:

Wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Na czubku każdej babeczki układamy czekoladową kuleczkę.