Babeczki kinder

skladniki

Babeczki:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju

Krem:

  • 1/4 szklanki mleka 3,2%
  • 1 szklanka mleka w proszku pełnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 175 g miękkiego masła

opis_przygotowania

Ciasto:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i olej , mieszamy. Do masy dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Gotową masą napełniamy papilotki umieszczone w formie do muffinek. Masa powinna sięgać do 2/3 wysokości papilotek. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.

Krem:

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając mleko z cukrem. Wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników. Gotowym kremem dekorujemy babeczki.

 

img_8680

inspiracje