Babeczki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
Krem:
- 1/4 szklanki mleka 3,2%
- 1 szklanka mleka w proszku pełnego
- 1/3 szklanki cukru
- 175 g miękkiego masła
Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i olej , mieszamy. Do masy dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Gotową masą napełniamy papilotki umieszczone w formie do muffinek. Masa powinna sięgać do 2/3 wysokości papilotek. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Krem:
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając mleko z cukrem. Wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników. Gotowym kremem dekorujemy babeczki.
inspiracje