Babeczki z masłem orzechowym

 

skladniki

Babeczki:

  • 220 gram miękkiego masła
  • 150 gram drobnego cukru
  • 210 gram mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao

Krem:

  • 190 g masła
  • 300 g masła orzechowego
  • 80 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • masło orzechowe lub nutella do nadziania babeczek

opis_przygotowania-1

Babeczki

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po jednym jajku. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy 25 minut w 180 sopniach.

Krem:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy masło orzechowe i wszystko miksujemy.

Wykończenie:

W każdej babeczce wydrążamy wgłębienie, które wypełniamy masłem orzechowym lub nutellą. Wierzch babeczek dekorujemy kremem.

 

img_8734