Babeczki czekoladowe:
- 300 gram cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej (375 ml)
- 1 szklanka gorzkiego kakao (250 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 220 g zimnego masła
- 4 jajka
- 250 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Krem:
- 250 g mascarpone
- 100 g masła orzechowego
- 40 g cukru pudru
Ozdoba:
- biała czekolada
- orzeszki ziemne
Babeczki:
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i miksujemy- otrzymamy konsystencję kruszonki. Dodajemy jajka, jogurt oraz ekstakt waniliowy. Wszystko miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej papilotkami (papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości). Pieczemy w 190 stopniach przez około 30 minut- do “suchego patyczka”.
Krem:
Wszyskie składniki ucieramy razem na gładką masę.
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy orzechami.