babeczki snickers

 

Babeczki czekoladowe:
  • 300 gram cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (375 ml)
  • 1 szklanka gorzkiego kakao (250  ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 220 g zimnego masła
  • 4 jajka
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g masła orzechowego
  • 40 g cukru pudru
Ozdoba:
  • biała czekolada
  • orzeszki ziemne

Babeczki:

Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i miksujemy- otrzymamy konsystencję kruszonki. Dodajemy jajka, jogurt oraz ekstakt waniliowy. Wszystko miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej papilotkami (papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości).  Pieczemy w 190 stopniach przez około 30 minut- do “suchego patyczka”.

Krem:
Wszyskie składniki ucieramy razem na gładką masę.

Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy orzechami.

inspiracja