Babeczki z solonym karmelem

Babeczki:

  • 220 gram miękkiego masła
  • 150 gram drobnego cukru
  • 210 gram mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej

Solony karmel:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki wody
  • 120 ml śmietanki 30 %
  • 30 g masła
  • duża szczypta soli

Krem:

  • 130 g masła
  • 220 g mascarpone
  • 110 g solonego karmelu
  • 150 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • szklanka gotowego popcornu

 

Babeczki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Solony karmel:

Cukier wraz z wodą umieszczamy w garnuszku. Umieszczamy na małym gazie i zagotowujemy. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotujemy dalej- nie mieszając, aż syrop zyska bursztynowy kolor. Zdejmujemy syrop z palnika i wlewamy kremówkę- masa zacznie się mocno pienić. Dodajemy masło i sól. Całość ponownie umieszczamy na gazie i gotujemy jeszcze minutę. Studzimy

Krem:

Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy mascarpone i ucieramy do połączenia składników. Dodajemy słony karmel i ponownie miksujemy masę, tylko do połączenia składników.

Wykończenie:

Babeczki dekorujemy kremem. Wierzch posypujemy popcornem i polewamy pozostałym solonym karmelem.

inspiracja