Babeczki:
- 220 gram miękkiego masła
- 150 gram drobnego cukru
- 210 gram mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 płaskie łyżki kakao
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
Solony karmel:
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 120 ml śmietanki 30 %
- 30 g masła
- duża szczypta soli
Krem:
- 130 g masła
- 220 g mascarpone
- 110 g solonego karmelu
- 150 g cukru pudru
Dodatkowo:
- szklanka gotowego popcornu
Babeczki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Solony karmel:
Cukier wraz z wodą umieszczamy w garnuszku. Umieszczamy na małym gazie i zagotowujemy. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotujemy dalej- nie mieszając, aż syrop zyska bursztynowy kolor. Zdejmujemy syrop z palnika i wlewamy kremówkę- masa zacznie się mocno pienić. Dodajemy masło i sól. Całość ponownie umieszczamy na gazie i gotujemy jeszcze minutę. Studzimy
Krem:
Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy mascarpone i ucieramy do połączenia składników. Dodajemy słony karmel i ponownie miksujemy masę, tylko do połączenia składników.
Wykończenie:
Babeczki dekorujemy kremem. Wierzch posypujemy popcornem i polewamy pozostałym solonym karmelem.