Babeczki waniliowe

 

skladniki

Babeczki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego (63 ml)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

opis_przygotowania-1

Babeczki

Suche składniki mieszamy razem. Dodajemy masło i ucieramy do momentu, aż masa uzyska konsystencje mokrego piasku. Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku, jogurt, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy, aż masa będzie gładka i puszysta.

Masę przekadamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Babeczki pieczemy 20 minut w 180 stopniach . Drewniany patyczek wetknięty w babeczkę powinien pozostać suchy, wtedy mamy pewność, że babeczki są upieczone.

Krem

Śmietankę ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i miksujemy razem. Gotowym kremem dekorujemy babeczki.

img_7927

img_7957

inspiracja