Babeczki
- 1,5 szklanki mąki
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g masła
- 2 jajka
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego (63 ml)
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Krem
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Babeczki
Suche składniki mieszamy razem. Dodajemy masło i ucieramy do momentu, aż masa uzyska konsystencje mokrego piasku. Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku, jogurt, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy, aż masa będzie gładka i puszysta.
Masę przekadamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Babeczki pieczemy 20 minut w 180 stopniach . Drewniany patyczek wetknięty w babeczkę powinien pozostać suchy, wtedy mamy pewność, że babeczki są upieczone.
Krem
Śmietankę ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i miksujemy razem. Gotowym kremem dekorujemy babeczki.