- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- 250 g miękkiego masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 1 kieliszek spirytusu
Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy wiórki kokosowe, sok i otartą skórkę z cytryny, olej i spirytus.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, nastepnie, ciagle ucierając, dodajemy partiami do masy maślanej.
Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-55 minut. Jeśli babka za bardzo sie zrumieni, możemy pod koniec pieczenia przykryć ją folią aluminiową.
Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.