Babka cytrynowa z kokosem

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 kieliszek spirytusu

Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy wiórki kokosowe, sok i otartą skórkę z cytryny, olej i spirytus.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, nastepnie, ciagle ucierając, dodajemy partiami do masy maślanej.

Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-55 minut. Jeśli babka za bardzo sie zrumieni, możemy pod koniec pieczenia przykryć ją folią aluminiową.

Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.

 

 

inspiracja

  • gin

    Musiała pachnieć obłędnie! 🙂