Babka marmurkowa

 

  • 250 gram mąki pszennej
  • 250 gram masła lub margaryny
  • 230 gram cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 10 gram proszku do pieczenia
  • czekolada i płatki migdałowe do ozdoby
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Następnie, ciągle ucierając,dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i mieszamy.
Formę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy wlewamy obie części ciasta. Babkę pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Upieczoną babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy płatkami migdałowymi.

 

inspiracja