- 280 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki ziemniaczanej
- 100 gram kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gram miękkiej margaryny
- 200 gram drobnego cukru
- 5 jajek
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 650 gram wydrylowanych wiśni z kompotu
Masło ucieramy z cukrem. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po jednym jajku oraz skórkę cytrynową. Do masy dodajemy obie mąki, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz śmietankę i dokładnie miksujemy. 1/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej masłem, na to wykładamy połowę wiśni, przykrywamy połową pozostałego ciasta, na to znów wykładamy wiśnie i przykrywamy ciastem. Babkę pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.
źródło: tu