Babka z wiśniami

  • 280 gram mąki pszennej
  • 100 gram mąki ziemniaczanej
  • 100 gram kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gram miękkiej margaryny
  • 200 gram drobnego cukru
  • 5 jajek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 650 gram wydrylowanych wiśni z kompotu

 

Masło ucieramy z cukrem. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po jednym jajku oraz skórkę cytrynową. Do masy dodajemy obie mąki, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz śmietankę i dokładnie miksujemy. 1/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej masłem, na to wykładamy połowę wiśni, przykrywamy połową pozostałego ciasta, na to znów wykładamy wiśnie i przykrywamy ciastem. Babkę pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.

 

źródło: tu