Bagietki na zaczynie poolish

Zaczyn poolish:
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g ciepłej wody
  • 4 g suszonych drożdży
Ciasto właściwe:
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g wody
  • 20 g soli
  • 4 g drożdży instant
  • cały zaczyn poolish

 

          Wszystkie składiki na poolish mieszamy razem i odstawiamy na 12-16 godzin.
        Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrastania.
        Z wyrośniętego ciasta formujemy 4 bagietki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bagietki zostawiamy do końcowej fermentacji na godzinę. Po tym czasie pieczemy je przez 30-35 minut w 240 stopniach.

inspiracja