
Zaczyn poolish:
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 300 g ciepłej wody
- 4 g suszonych drożdży
Ciasto właściwe:
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 300 g wody
- 20 g soli
- 4 g drożdży instant
- cały zaczyn poolish

Wszystkie składiki na poolish mieszamy razem i odstawiamy na 12-16 godzin.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrastania.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 4 bagietki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bagietki zostawiamy do końcowej fermentacji na godzinę. Po tym czasie pieczemy je przez 30-35 minut w 240 stopniach.