Bagietki

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 szklanka wody
  • 16 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 -4,5 szklanki mąki pszennej

Mleko gotujemy. Do ciepłego mleka dodajemy masło i cukier, mieszamy, aż wszystko się rozpuści.

Dodajemy szklankę wody. Mieszanina powinna być ciepła, ale nie gorąca. Dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 15 minut.

W misie miksera umieszczamy 4 szklanki mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki , maksymalnie pół szklanki.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania. Ciasto powinno podwoić objętość.

Ostrożnie, by ciasto nie siadło, przekładamy je na blat posypany mąką i dzielimy na 3 części.

Z każdej części formujemy bagietkę i umieszczamy ją na natłuszczonej blaszce- najlepiej użyć profilowanej blaszki do bagietek.

Blachę z bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, do ponownego wyrastania.

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Przed włożeniem bułek, piekarnik spryskujemy wodą. Dzięki temu, po upieczeniu bagietki będą miały chrupiącą skórkę.

Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy bułki jeszcze przez 10-20 minut, aż będą rumiane

 

inspiracja