Bajgle maślane

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • sezam do posypania bajgli

W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 15 minut.

W micie miksera umieszczamy mąkę, sól, białko jaja (żółtko zostawiamy do smarowania bajgli) i rozpuszczone, wystudzone masło. Dodajemy mleko z cukrem i drożdżami i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, a następnie kciukiem robimy dziurkę i formujemy bajgla.

Kiedy wszystkie bajgle są uformowane w garnku gotujemy wodę i gotujemy każdego bajgla po około 1 minuty z każdej strony.

Bajgle wyławiamy łyżką cedzakową, kładziemy na ręcznik kuchenny by pozbyć się nadmiaru wody, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .

Ugotowane bajgle smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce.