- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 30 g cukru
- łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej typ 550
- sezam do posypania bajgli
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 15 minut.
W micie miksera umieszczamy mąkę, sól, białko jaja (żółtko zostawiamy do smarowania bajgli) i rozpuszczone, wystudzone masło. Dodajemy mleko z cukrem i drożdżami i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, a następnie kciukiem robimy dziurkę i formujemy bajgla.
Kiedy wszystkie bajgle są uformowane w garnku gotujemy wodę i gotujemy każdego bajgla po około 1 minuty z każdej strony.
Bajgle wyławiamy łyżką cedzakową, kładziemy na ręcznik kuchenny by pozbyć się nadmiaru wody, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Ugotowane bajgle smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce.