Bezglutenowy chlebek dyniowy

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka gęstego puree z dyni (najlepiej hokkaido)
  • 1/2 szklanki suszonych moreli posiekanych na kawałki
  • garść posiekanych orzechów pekan

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju kokosowego
  • orzechy pekan do dekoracji

Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre składniki w drugiej.

Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy dokładnie łyżką.

Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy-45-50 minut w 180 stopniach, do “suchego patyczka”.

Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy chlebek.