- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 jajka
- 1 szklanka gęstego puree z dyni (najlepiej hokkaido)
- 1/2 szklanki suszonych moreli posiekanych na kawałki
- garść posiekanych orzechów pekan
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego
- orzechy pekan do dekoracji
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre składniki w drugiej.
Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy dokładnie łyżką.
Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy-45-50 minut w 180 stopniach, do “suchego patyczka”.
Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy chlebek.