Biały chleb rustykalny

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 paczka (8 g) drżdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 300-350 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (10 minut).

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5- 2 godziny do wyrastania. Ciasto powinno podwoić objętość.

Z wyrośniętego ciasta formujemy dwa podłużne bochenki i umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenki nacinamy na wierzchu nożem i odstawiamy na 10 minut.

Chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Chlebki powinny ładnie się zrumienić i po postukaniu w spód wydawać głuchy odgłos.

inspiracja