błyskawiczne bułeczki śniadaniowe

  • 500 g mąki pszennej ( typ 550 lub 650)
  • 45 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 40 g oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  • jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania bułeczek

 

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wody. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy bułeczkę.

Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą i wstawiany do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut, studzimy na kratce.

 

inspiracja