Brzoskwiniowiec z biszkoptami

Biszkopt:

  • 70 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 10 g kakao ciemnego
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła

Galaretka:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml wody (u mnie 500 ml wody i 250 ml syropu z puszki z brzoskwiniami)

Dodatkowo:

  • paczka biszkoptów
  • 1 puszka brzoskwiń

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno. Następnie, ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i na końcu żółtka. Do ubitej piany dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Dno blaszki (21×32 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Biszkopt pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.

Krem budyniowy:

300 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, mąkę i cukier. Wszystko wlewamy do gotującego mleka i ciągle mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Masło ubijamy na puch, następnie, ciągle miksując, dodajemy partiami wystudzony budyń.

Galaretka:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Wykończnie ciasta:

Na wystudzony biszkopt (nie wyjmujemy biszkoptu z blachy) wykładamy połowę kremu budyniowego, na to układamy warstwę biszkoptów i drugą połowę kremu. Brzoskwinie kroimy w kostkę i układamy na warstwie budyniu. Na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę.

inspiracja