Biszkopt:
- 70 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 10 g kakao ciemnego
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
Galaretka:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 750 ml wody (u mnie 500 ml wody i 250 ml syropu z puszki z brzoskwiniami)
Dodatkowo:
- paczka biszkoptów
- 1 puszka brzoskwiń
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie, ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i na końcu żółtka. Do ubitej piany dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Dno blaszki (21×32 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Biszkopt pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
Krem budyniowy:
300 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, mąkę i cukier. Wszystko wlewamy do gotującego mleka i ciągle mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Masło ubijamy na puch, następnie, ciągle miksując, dodajemy partiami wystudzony budyń.
Galaretka:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Wykończnie ciasta:
Na wystudzony biszkopt (nie wyjmujemy biszkoptu z blachy) wykładamy połowę kremu budyniowego, na to układamy warstwę biszkoptów i drugą połowę kremu. Brzoskwinie kroimy w kostkę i układamy na warstwie budyniu. Na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę.