- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- płaska łyżeczka soli
- 230 g chudego twarogu
- 300 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdzy (plus łyżeczka cukru)
- jajko i dwie łyżki mleka do posmarowania bułeczek
- mak lub ulubione zioła do posypania bułek
Drożdże mieszamy z mąką, solą oraz cukrem. Stopniowo dodajemy twaróg oraz mleko i zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( około 30 min- ciasto ma podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części i z każdej formujemy bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem lub ziołami. Pieczemy około 25 min w 190 stopniach.