Bułki śniadaniowe

 

  • 600 gram mąki tortowej
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 75 gram cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
    Wszystkie składniki za wyjątkiem jajka łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto należy wyrabiać 15 minut ręcznie lub 7-10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
   Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części i z każdej formujemy okrągła bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
   Wyrośnięte bułeczki smarujemy  jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25-30 minut.

 

inspiracja