- 600 gram mąki tortowej
- 350 ml mleka
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 75 gram cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
Wszystkie składniki za wyjątkiem jajka łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto należy wyrabiać 15 minut ręcznie lub 7-10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części i z każdej formujemy okrągła bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25-30 minut.