Bułeczki drożdżowe z powidłami

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej typ 50 lub 650
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 15 g drożdży
  • 180 ml mleka
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 100 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • słoik gęstych powideł, najlepiej z kakao lub czekoladą
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Wykończenie:

  • 100 ml kremówki plus 150 g białej czekolady
  • 100 g pistacji
  • płatki róży

Ciasto drożdżowe:

Drożdże wraz z cukrem  rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na 20 minut.

W misie miksera umieszczamy mąkę, szczyptę soli, jajko i kremówkę. Dodajemy rozczyn drożdżowy. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo masło. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrastania na około 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt, który zmarnujemy powidłami. Prostokąt składamy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Powstały prostokąt kroimy na 8 pasków. Każdy pasek zwijamy w świderek, a następnie zawijamy w ślimaczka. Tak uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut.

Podrośnięte bułki smarujemy jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut, do zezłocenia.

Jeszcze ciepłe bułeczki polewamy polewą z białej czekolady i kremówki. Posypujemy siekanymi pistacjami i płatkami róży.