Bułeczki mleczne

 

skladniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g drożdży instant
  • 300 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2 żółtka
  • 75 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • jajko- do posmariwania bułeczek

opis_przygotowania

Mleko z masłem umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Następnie do mleka dodajemy cukier i mieszamy, by cukier się rozpuścił.

W misie miksera łączymy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy letnie mleko z cukrem i masłem oraz żółtka. Ciasto wyrabiamy przez 7-8 minut . Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Bułki pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.

 

img_8636

 

inspiracja