- 200 g mąki pszennej tortowej
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 1,5 łyżki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Obie mąki przesiewamy do miski.
Do ciepłego mleka dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Rozczyn wlewamy do miski z mąką i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrastania.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarenkami. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.