Bułeczki pszenno- orkiszowe

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Obie mąki przesiewamy do miski.

Do ciepłego mleka dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Rozczyn wlewamy do miski z mąką i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrastania.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarenkami. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

inspiracja