Ciasto Drożdżowe:
- 450 g mąki pszennej typ 50 lub 650
- 30 g cukru
- łyżeczka soli
- 15 g drożdży
- 180 ml mleka
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 100 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 80 g miękkiego masła
- ząbek czosnku lub czosnek granulowany
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- jajko do posmarowania bułeczek
Ciasto drożdżowe:
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na 20 minut.
W misie miksera umieszczamy mąkę, sól, jajko i kremówkę. Dodajemy rozczyn drożdżowy. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo masło. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrastania na około 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt, który zmarnujemy miękkim masłem wymieszanym z czosnkiem , pietruszką i odrobiną soli. Prostokąt składamy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Powstały prostokąt kroimy na 8 pasków. Każdy pasek zwijamy w świderek, a następnie zawijamy w ślimaczka. Tak uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut.
Podrośnięte bułki smarujemy jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut, do zezłocenia.