Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 50 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka soli
- 50 ml oleju
- 2 białka ( żółtka zostawiamy do smarowania bułeczek)
Farsz:
- 100 g żółtego sera w kawałku
- 50 g mozarelli
- 100 g szpinaku
- 100 g szynki lub boczku
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek
Ciasto:
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na 20 minut.
W misie miksera umieszczamy mąkę, wodę, olej, sól, białka oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy 8 płaskich bułek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
Farsz:
Szynkę kroimy drobno i podsmażamy na łyżeczce oleju ( boczek smażymy na suchej patelni). Dodajemy posiekany szpinak i smażymy, aż cała woda ze szpinaku odparuje.
W misce mieszamy sery starte na tarce, jajko, wędlinę ze szpinakiem oraz przyprawy.
Wykończenie:
W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia na farsz. Boki bułek smarujemy jajkiem i obficie posypujemy sezamem. W każde wgłębienie nakładamy farsz.
Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30 minut.