Bułeczki z nadzieniem serowym

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 50 ml oleju
  • 2 białka ( żółtka zostawiamy do smarowania bułeczek)

Farsz:

  • 100 g żółtego sera w kawałku
  • 50 g mozarelli
  • 100 g szpinaku
  • 100 g szynki lub boczku
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek

 

Ciasto:

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na 20 minut.

W misie miksera umieszczamy mąkę, wodę, olej, sól, białka oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy 8 płaskich bułek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.

Farsz:

Szynkę kroimy drobno i podsmażamy na łyżeczce oleju ( boczek smażymy na suchej patelni). Dodajemy posiekany szpinak i smażymy, aż cała woda ze szpinaku odparuje.

W misce mieszamy sery starte na tarce, jajko, wędlinę ze szpinakiem oraz przyprawy.

Wykończenie:

W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia na farsz. Boki bułek smarujemy jajkiem i obficie posypujemy sezamem. W każde wgłębienie nakładamy farsz.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30 minut.

 

inspiracja