Bułeczki ze śliwkami i kruszonką z palonym masłem

ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki (typ 550 lub 650)
  • 12 g drożdży instant (25 g świeżych)
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła, stopionego i wystudzonego

kruszonka:

  • 50 g cukru trzcinowego
  • 80 g mąki
  • 70 g masła

dodatkowo:

  • 40 śliwek węgierek

W misie miksera umieszczamy mąkę, drożdże, cukier, jaja i szczyptę soli. Mieszamy. Dolewamy mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy już składniki się połączą, dodajemy stopniowo masło i wyrabiamy ciasto przez 10 minut.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5- 2 h do wyrastania. Ciasto powinno podwoić objętość.

Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę.

Masło umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu aż zmieni kolor na złoty i zacznie pachnieć “orzechowo”. Takim ciepłym masłem zalewamy mąkę wymieszaną z cukrem i mieszamy, aż powstanie kruszonka.

Śliwki myjemy, i pozbawiamy pestek.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej formujemy placek, nakładamy po 3-4 połówki śliwek i formujemy bułeczkę.

Gotowe bułeczki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.

inspiracja