ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki (typ 550 lub 650)
- 12 g drożdży instant (25 g świeżych)
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 80 g masła, stopionego i wystudzonego
kruszonka:
- 50 g cukru trzcinowego
- 80 g mąki
- 70 g masła
dodatkowo:
- 40 śliwek węgierek
W misie miksera umieszczamy mąkę, drożdże, cukier, jaja i szczyptę soli. Mieszamy. Dolewamy mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy już składniki się połączą, dodajemy stopniowo masło i wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5- 2 h do wyrastania. Ciasto powinno podwoić objętość.
Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę.
Masło umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu aż zmieni kolor na złoty i zacznie pachnieć “orzechowo”. Takim ciepłym masłem zalewamy mąkę wymieszaną z cukrem i mieszamy, aż powstanie kruszonka.
Śliwki myjemy, i pozbawiamy pestek.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej formujemy placek, nakładamy po 3-4 połówki śliwek i formujemy bułeczkę.
Gotowe bułeczki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrastania.
Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.