bułka wrocławska

  • 600 g mąki pszennej (typ 480 lub 500)
  • 160 ml mleka
  • 200-220 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 ml oleju

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 10 minut.

Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól, mleko z drożdżami, olej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy podłużną bułkę. Bułki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut- do podwojenia objętości.

Wierzch bułek smarujemy zimną wodą , robimy kilka ukośnych nacięć i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy 20-30 minut, do zrumienienia.

 

inspiracja