- 600 g mąki pszennej (typ 480 lub 500)
- 160 ml mleka
- 200-220 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 30 ml oleju
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 10 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól, mleko z drożdżami, olej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy podłużną bułkę. Bułki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut- do podwojenia objętości.
Wierzch bułek smarujemy zimną wodą , robimy kilka ukośnych nacięć i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy 20-30 minut, do zrumienienia.