Bułki fitness z ziarnami

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g mąki pszennej (typ 480 lub 550)
  • 150 g mąki żytniej (lub pszennej razowej)
  • 1 łyżka soli
  • 30 g sezamu
  • 30 g siemienia lnianego
  • 60 g pestek słonecznika
  • 60 g pestek dyni
  • 30 g oleju
  • 350 g ciepłej wody

Wierzch bułek:

  • 30 g mąki pszennej wymieszane z 40 g wody
  • 100 g mieszanki ziaren

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na 15 minut.

W misie miksera mieszamy oba rodzaje mąki, sól, olej i wodę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny- ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy wałek o długości 30 cm, który następnie spłaszczamy, by otrzymać prostokąt. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut by ciasto podrosło.

Po tym czasie każdy wałek kroimy ostrym nożem na 6 trójkątów. Bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy pastą z wody i mąki i obficie posypujemy ziarnami.

Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż bułki się zrumienią.

inspiracja