Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 450 g mąki pszennej (typ 480 lub 550)
- 150 g mąki żytniej (lub pszennej razowej)
- 1 łyżka soli
- 30 g sezamu
- 30 g siemienia lnianego
- 60 g pestek słonecznika
- 60 g pestek dyni
- 30 g oleju
- 350 g ciepłej wody
Wierzch bułek:
- 30 g mąki pszennej wymieszane z 40 g wody
- 100 g mieszanki ziaren
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na 15 minut.
W misie miksera mieszamy oba rodzaje mąki, sól, olej i wodę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny- ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy wałek o długości 30 cm, który następnie spłaszczamy, by otrzymać prostokąt. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut by ciasto podrosło.
Po tym czasie każdy wałek kroimy ostrym nożem na 6 trójkątów. Bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy pastą z wody i mąki i obficie posypujemy ziarnami.
Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż bułki się zrumienią.