Bułki maślane z czarnuszką

  • 600 g mąki pszennej (typ 650)
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 240 ml ciepłego mleka
  • szczypla soli
  • jajko i czarnuszka na wierzch

Drożdże rozcieramy z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Miskę z tak przygotowanym zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

W garnku podgrzewamy resztę mleka z cukrem, masłem i szczyptą soli. Mieszamy aż masło się rozpuści i studzimy do około 40 stopni. Wystudzone mleko łączymy z przesianą mąką ,wyrośniętym zaczynem i jajkiem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 10 lub 12 częsci. Z każdej częsci formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiany na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.

 

inspiracja