Bułki miodowe

  • 500 g mąki pszennej tortowej  np. typ 450 lub 480
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży ( można zastąpić 10 g drożdży instant)
  • 1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek
  • 60 g miodu lub cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 200 g ciepłego mleka

Drożdże wraz z miodem rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy podłużna bułeczkę. Uformowane bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jakiem i nacinamy ostrym nożem.

Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-30 minut, aż wierzch bułek będzie zrumieniony. Studzimy na kratce.

 

inspiracja