- 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży ( można zastąpić 10 g drożdży instant)
- 1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek
- 60 g miodu lub cukru
- 60 g roztopionego masła
- 200 g ciepłego mleka
Drożdże wraz z miodem rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy podłużna bułeczkę. Uformowane bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jakiem i nacinamy ostrym nożem.
Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-30 minut, aż wierzch bułek będzie zrumieniony. Studzimy na kratce.