- 500g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
- 15 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 300ml letniego mleka (ewentualnie wody)
- 40g stopionego, wystudzonego masła
Dodatkowo:
- woda do gotowania precli
- 3 łyżki sody oczyszczonej
- łyżeczka miodu
- gruba sól do posypki
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 15 minut.
W micie miksera umieszczamy mąkę, sól i rozpuszczone, wystudzone masło. Dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę.
Uformowane bułeczki przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
W garnku zagotowujemy wodę z sodą i miodem. W takiej mieszance obgotowujemy partiami bułeczki po 30 sekund z każdej strony. Obgotowane bułki odcedzamy dokładnie i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ugotowane bułki nacinamy żyletką , posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce.