Bułki preclowe

  • 500g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300ml letniego mleka (ewentualnie wody)
  • 40g stopionego, wystudzonego masła

Dodatkowo:

  • woda do gotowania precli
  • 3 łyżki sody oczyszczonej
  • łyżeczka miodu
  • gruba sól do posypki

W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 15 minut.

W micie miksera umieszczamy mąkę, sól  i rozpuszczone, wystudzone masło. Dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę.

Uformowane bułeczki przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.

W garnku zagotowujemy wodę z sodą i miodem. W takiej mieszance obgotowujemy partiami bułeczki po 30 sekund z każdej strony. Obgotowane bułki odcedzamy dokładnie i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ugotowane bułki nacinamy żyletką  , posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce.

 

 

inspiracja