Bułki pszenne z przedziałkiem

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 220-240 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 25 g miękkiego masła

Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut.

Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h do wyrastania.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 10 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiamy na 40 minut do kolejnego wyrastania.

Tępą stroną noża opruszonego w mące robimy przedziałki- prawie do samego dołu bułeczek.

Bułki pieczemy w 200 stopniach, przez 15-20 minut- do zrumienienia. Studzimy na kratce.

 

 

inspiracja