- 200 ml ciepłego mleka
- 420 g mąki pszennej chlebowej
- 75 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25 g drożdży
Do ciepłego mleka dodajemy drożdze, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy resztę mąki z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn i jajka. Wszystko mieszamy i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Najlepiej użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, gdyż ciasto jest dość rzadkie. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 częsci. Z każdej częsci formujemy wałek i zwijamy w ślimaka- w razie potrzemy ciasto posypujemy delikatnie mąką. Uformowane bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Bułki pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.
inspiracja