Bułki ślimaczki

 

skladniki

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 420 g mąki pszennej chlebowej
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży

opis_przygotowania

Do ciepłego mleka dodajemy drożdze, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy resztę mąki z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn i jajka. Wszystko mieszamy i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Najlepiej użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, gdyż ciasto jest dość rzadkie. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 częsci. Z każdej częsci formujemy wałek i zwijamy w ślimaka- w razie potrzemy ciasto posypujemy delikatnie mąką. Uformowane bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Bułki pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.

img_8389

 

inspiracja