Bułki wianuszki z sezamem

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 ml roztopionego masła- wystudzonego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 duże  jajko ( oddzielnie białko i żółtko)
  • sezam do posypania bułeczek

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut.

W dużej misce umieszczamy mąkę, sól, białko jaja i dodajemy wyrośnięte drożdże i masło. Ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabianie powinno trwać od 5 do 10 minut.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy wianuszek- pierw z ciasta formujemy długi wałek, następnie zawiązujemy luźny supeł i pozostałą część wałka zwijamy spiralnie wokół powstałej pętelki tak, by otrzymać wianek.

Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.

Podrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i posypujemy sezamem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru.

inspiracja