- 200 ml ciepłego mleka
- 100 ml roztopionego masła- wystudzonego
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 duże jajko ( oddzielnie białko i żółtko)
- sezam do posypania bułeczek
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut.
W dużej misce umieszczamy mąkę, sól, białko jaja i dodajemy wyrośnięte drożdże i masło. Ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabianie powinno trwać od 5 do 10 minut.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy wianuszek- pierw z ciasta formujemy długi wałek, następnie zawiązujemy luźny supeł i pozostałą część wałka zwijamy spiralnie wokół powstałej pętelki tak, by otrzymać wianek.
Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
Podrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru.