Bułki wiejskie pszenno- żytnie

Zaczyn:

  • 140 g mąki żytniej (typ 720)
  • 1/3 łyżeczki drożdży instant
  • 150 g letniej wody

Ciasto drożdżowe:

  • cały zaczyn
  • 250 g letniej wody
  • 450 g mąki pszennej (typ 550) plus trochę do podsypania ciasta
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli

Zaczyn:

Wszystkie składniki zaczynu dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Ciasto drożdżowe:

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wodę, mąkę pszenną, sól oraz drożdże. Całość wyrabiamy do otrzymania gęstego, delikatnie lepkiego ciasta. Wyrabianie ciasta mikserem  powinno trwać około 6 minut, ręcznie 10 minut.

Wyrobione ciasto podsypujemy mąką i zagniatamy w kulę. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy bułeczkę i układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek delikatnie szarpiemy, by po upieczeniu skórka nie była gładka. Bułki odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut. Studzimy na kratce.

 

inspiracja