- 630 g mąki pszennej tortowej
- 300 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 białko
Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut.
Rozczyn wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części. Każdy kawałek rozgniatamy na okrągły placek, po czym zwijamy w okrągłą sakiewkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zwinięciem do dołu.
Każdą bułeczkę oprószamy delikatnie mąką i nacinamy w połowie. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-35 minut na złoty kolor.