Bułki z przedziałkiem

  • 630 g mąki pszennej tortowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 białko

Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut.

Rozczyn wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na części. Każdy kawałek rozgniatamy na okrągły placek, po czym zwijamy w okrągłą sakiewkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zwinięciem do dołu.

Każdą bułeczkę oprószamy delikatnie mąką i nacinamy w połowie. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-35 minut na złoty kolor.

inspiracja