Chałka maślana

  • 400 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 120 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 kostki roztopionego masła (wystudzonego)
  • 1 jajko+ sezam do wykończenia chałek

Mąkę przesiewamy do dużej miski (może to być misa miksera, jeśli będziemy wyrabiać ciasto mikserem).

W mące robimy wgłębienie.

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże , 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wlewamy otrzymany płyn do wgłębienia w mące i czekamy 20 minut, aż drożdże zaczną “pracować”.

Jajka wraz z pozostałym cukrem ubijamy na jasną, puszystą masę.

Do miski z mąką dodajemy masę jajeczną i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy 15-20 minut.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy chałkę (Tutaj ściąga jak to zrobić).

Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 20-30 minut do kolejnego wyrastania.

Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 45 minut.

 

inspiracja