chałka z kruszonką

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 60 g rozpuszczonego masła- wystudzonego
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 4 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut.

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, sól, jajko i masło. Wyrabiamy .

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania- ciasto powinno podwoić objętość.

Ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy 3 lub 4 wałeczki i zaplatamy chałkę.

Uformowane chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.

W tym czasie zagniatamy wszystkie składniki kruszonki.

Wyrośnięte chałki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach, aż chałki się zarumienią.

inspiracja