Ciasto drożdżowe:
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 60 g rozpuszczonego masła- wystudzonego
- szczypta soli
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 30 g cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
Mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 4 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, sól, jajko i masło. Wyrabiamy .
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania- ciasto powinno podwoić objętość.
Ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy 3 lub 4 wałeczki i zaplatamy chałkę.
Uformowane chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
W tym czasie zagniatamy wszystkie składniki kruszonki.
Wyrośnięte chałki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach, aż chałki się zarumienią.