- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 2 całe jajka
- 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania chałki)
- 115 g masła
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- białko do smarowania wierzchu
- sezam do posypania chałki
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku.
W misie miksera umieszczamy mąkę, jajka, żółtko, sól i drożdże z mlekiem i cukrem.
Wyrabiamy jednolite ciasto. Po 5 minutach wyrastania dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto całkowicie wchłonie masło.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5- 2 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki- cieńsze na końcach, grubsze na środku. Zaplatamy chałkę.
Chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do kolejnego wyrastania.
Wyrośniętą chałkę smarujemy białkiem, posypujemy sezamem i pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.