Chałka z sezamem

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania chałki)
  • 115 g masła
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  • białko do smarowania wierzchu
  • sezam do posypania chałki

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku.

W misie miksera umieszczamy mąkę, jajka, żółtko, sól i drożdże z mlekiem i cukrem.

Wyrabiamy jednolite ciasto. Po 5 minutach wyrastania dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto całkowicie wchłonie masło.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5- 2 h. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki- cieńsze na końcach, grubsze na środku. Zaplatamy chałkę.

Chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do kolejnego wyrastania.

Wyrośniętą chałkę smarujemy białkiem, posypujemy sezamem i pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.

 

inspiracja