- 1 kg mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej
- 8 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 50 g świeżych drożdży
- 1 litr ciepłej wody
Wszystkie suche składniki mieszamy, następnie dodajemy pokruszone drożdże oraz wodę. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto- około 10 minut, ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Chleb pieczemy 60-70 minut. W przypadku gdy chleb zacznie się przypiekać, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.
inspiracja