Chleb z chrupiącą skórką

skladniki-2

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 litr ciepłej wody

opis_przygotowania-2

Wszystkie suche składniki mieszamy, następnie dodajemy pokruszone drożdże oraz wodę. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto- około 10 minut, ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Chleb pieczemy 60-70 minut. W przypadku gdy chleb zacznie się przypiekać, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.

 

img_8435

 

inspiracja