- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 400 ml wody (370 g)
- 1,5 łyżezki soli
- 1 łyżeczka melasy
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, melasą i łyżką mąki- odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną “pracować”. Następnie w misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 17-20 godzin.
Po tym czasie ciasto zagniatamy ponownie, przykrywamy śiereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Cały proces powtarzmy jeszcze dwukrotnie. Następnie z ciasta formujemy bochenek, umieszczamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, na dole piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie zmiejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 45-50 minut.