Chleb drwala

 

skladniki

  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 400 ml wody (370 g)
  • 1,5 łyżezki soli
  • 1 łyżeczka melasy
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni

opis_przygotowania-1

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, melasą i łyżką mąki- odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną “pracować”. Następnie w misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 17-20 godzin.

Po tym czasie ciasto zagniatamy ponownie, przykrywamy śiereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Cały proces powtarzmy jeszcze dwukrotnie. Następnie z ciasta formujemy bochenek, umieszczamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, na dole piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie zmiejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 45-50 minut.

 

img_8751

 

img_8758

inspiracja