Chleb dyniowy

  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650

Dodatkowo:

  • mąka pszenna lub mąka kukurydziana do posypania chleba

W misie miksera mieszamy wodę, puree dyniowe, sól i drożdże. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.

Miskę z ciastem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 16 do 20 godzin.

Po tym czasie przekładamy ciasto na posypany mąką blat , formujemy bochenek i przekładamy do posypanego mąką koszyka do wyrastania. Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrastania- w tym czasie powinien podwoić objętość.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą- w piekarniku ma wytworzyć się para.

Chleb delikatnie przekładamy w koszyka na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Nacinamy na wierzchu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut- do zezłocenia.

Studzimy na kratce.

inspiracja