Chleb na maślance

skladniki

  • 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 200 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 350 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

opis_przygotowania

Drożdże wraz z cukrem dodajemy do maślanki i mieszamy. W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki, rozpuszczone masło i maślankę. Wyrabiamy chleb przez około 7-10  minut. Misę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i formujemy bochenek. Tak uformowany chleb umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na  30 minut do wyrastania.

Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy 40-50 minut. Upieczony chleb po postukaniu w spód powinien wydawać głuchy dźwięk.

img_8824

img_8826

inspiracja