- 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 200 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
- 350 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
Drożdże wraz z cukrem dodajemy do maślanki i mieszamy. W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki, rozpuszczone masło i maślankę. Wyrabiamy chleb przez około 7-10 minut. Misę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i formujemy bochenek. Tak uformowany chleb umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy 40-50 minut. Upieczony chleb po postukaniu w spód powinien wydawać głuchy dźwięk.
inspiracja