Chleb pszenno żytni na zaczynie polish

Zaczyn:

  • 3 g świeżych drożdży
  • 65 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 65 g  wody

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 130 g mąki żytniej typ 2000
  • 450 g mąki pszennej ( typ 550 lub 650)
  • 415 g wody w temperaturze pokojowej
  • 14 g soli

Zaczyn:

Składniki mieszamy w misce. Miskę przykrywamy folią kuchenną i zostawiamy w temperaturze pojowej na 10 godzin.

Ciasto właściwe:

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Wyrabianie powinno trwać około 10 minut. Ciasto będzie dość płynne i klejące.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią pożywczą i odstawiamy na 3 godziny. Przez pierwsze 2 godziny, co 30 minut składamy ciasto- zwilżoną ręką, składamy boki ciasta do środka, powtarzając czynność 4 razy.

Po 3 godzinach przekładamy ciasto na blat wysypany mąką, najlepiej bezglutenową (np. ryżową).

Formujemy bochenek, który następnie przekładamy  do koszyczka do wyrastania chleba, wysypanego mąką ryżową. Koszyczek przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 8-12 godzin.

Wypiekanie:

Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne, w którym będziemy wypiekać chleb.

Ustawiamy temperaturę piekarnika na 240 stopni- grzanie góra- dół. Czekamy 30 minut, aż naczynie i piekarnik się rozgrzeją.

Nagrzane naczynie ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niego wyrośnięty chleb (łączeniem do dołu). Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika. Ja zawsze układam chleb na pokrywce naczynia i przykrywam naczyniem z góry- wtedy mój chleb ma ładniejszy kształt i łatwiej go wyjąć po upieczeniu.  Pieczemy przez 30 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 25-30 minut, aż chleb będzie miał porządnie przypieczoną skórkę. Studzimy na kratce.

 

inspiracja