- 600 g mąki pszennej ( typ 550 lub 650)
- 230 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 100 g słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 3 łyżki oleju
- 560 g ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 30 g świeżych drożdży
Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól i ziarna- mieszamy. Dodajemy olej i 400 g ciepłej wody.
W pozostałej wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem. Mieszankę odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Wyrośnięty rozczyn drożdżowy dodajemy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto.
Miskę z ciastem odstawiamy na 1,5 h do wyrastania. W połowie wyrastania ponownie zagniatamy ciasto.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, ponownie zagniatamy i formujemy jeden duży lub dwa mniejsze bochenki. Uformowany chleb przekładamy do wysmarowanego olejem garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Wierzch wyrośniętego chleba nacinamy nożem.
Naczynie z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 30 minut z pokrywką, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20-30 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce.