Chleb pszenno-żytni z ziarnami

  • 600 g mąki pszennej ( typ 550 lub 650)
  • 230 g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju
  • 560 g ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży

Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól i ziarna- mieszamy. Dodajemy olej i 400 g ciepłej wody.

W pozostałej wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem. Mieszankę odstawiamy na 15 minut,  żeby drożdże zaczęły pracować.

Wyrośnięty rozczyn drożdżowy dodajemy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto.

Miskę z ciastem odstawiamy na 1,5 h do wyrastania. W połowie wyrastania ponownie zagniatamy ciasto.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, ponownie zagniatamy i formujemy jeden duży lub dwa mniejsze bochenki. Uformowany chleb przekładamy do wysmarowanego olejem garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Wierzch wyrośniętego chleba nacinamy nożem.

Naczynie z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 30 minut z pokrywką, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20-30 minut.

Upieczony chleb wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce.

 

inspiracja