Chleb pszenny na śmietanie

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Mąkę mieszamy z solą. Do zimnego mleka dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy.

Mleko, śmietanę oraz olej mieszamy z mąką i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabianie powinno trwać 10-15 minut.

Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez kolejne 35 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.

 

inspiracja