chleb pszenny

  • 650 gram mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 425 ml ciepłej wody
  • 7 gram suchych drożdży

Drożdże, mąkę, sól i oliwę wrzucamy do miski. Następnie, ciągle wyrabiając ciasto mikserem (lub ręcznie),dodajemy stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto przykryć  ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bochenek- formujemy ciasto na kształt prostokąta i dwa boki zwijamy do środka. Układamy chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.

Chleb pieczemy około 55 minut w 180 stopniach.

inspiracja:tu