Chleb Toskański

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • opakowanie drożdży instant
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (plus trochę do podsypywania)
  • pół szklanki mąki żytniej razowej
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru

Do miski przesiewamy szklankę mąki pszennej, mąkę żytnią, sól, cukier i drożdże. Powoli , ciągle mieszając, dodajemy wodę. Czekamy 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przykrywamy do wyrośnięcia (około 30 minut).
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na najniższym poziomie piekarnika ustawiamy blaszkę z wodą. Wstawiamy chleb i pieczemy godzinę.