Chleb tostowy

  • 30 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej tortowej (typ 650)
  • 280 g ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 80 g oleju

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i odstawiamy na 10 minut.  Następnie wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy, ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Pod koniec dodajemy olej i wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrwamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrastania- ciasto powinno podwoić, a nawet potroić,  swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie osdstawiamy na 60 minut do wyrastania.

Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40-50 minut, aż skórka zbrązowieje. Upieczony chleb studzimy na kratce.

inspiracja