- 30 g świeżych drożdży
- 600 g mąki pszennej tortowej (typ 650)
- 280 g ciepłej wody
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soli
- 80 g oleju
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i odstawiamy na 10 minut. Następnie wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy, ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Pod koniec dodajemy olej i wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrwamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrastania- ciasto powinno podwoić, a nawet potroić, swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie osdstawiamy na 60 minut do wyrastania.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40-50 minut, aż skórka zbrązowieje. Upieczony chleb studzimy na kratce.